Dit wist jij nog niet over ossenhaas

De meeste mensen die regelmatig vlees bestellen, zullen vast wel bekend zijn met ossenhaas. Het is immers niet meer weg te denken. Toch weten maar weinig mensen wat ossenhaas eigenlijk is. Waar komt de naam vandaan? Is het echt een haas? Dat zijn vragen die vaak worden gesteld. Om eens en voor altijd de lucht te klaren over ossenhaas, zal ik alle ins en outs vertellen. Lees dus snel verder als je meer wilt weten.

 

Maar wat is het eigenlijk?

De ossenhaas noem je ook wel de welbekende tournedos. Dit is eigenlijk de biefstuk van de haas. Maar dat betekent niet dat het daadwerkelijk een haas is. Integendeel: ossenhaas is afkomstig van een volwassen rund. Het stukje vlees wordt op een zodanige manier gesneden dat het geen bot bevat. Toch bestaat er nog wel eens verwarring over het verschil tussen een biefstuk en een normale ossenhaas. Je moet het eigenlijk zo zien: ossenhaas is sowieso een biefstuk. Andersom is niet elk stukje biefstuk gemaakt van ossenhaas. Er bestaan namelijk verschillende soorten biefstuk. Dat is iets wat je dus goed moet onthouden

 

Waar komt de naam precies vandaan?

Maar waar komt de naam dan vandaan? Ook hier is nog verwarring over. Vaak wordt gezegd dat de ossenhaas erg veel lijkt op een haas en dat ossenhaas daardoor een soort koosnaam is geworden. Toch bestaat er ook een andere kant van het verhaal. Zo zeggen anderen dat ossenhaas afkomstig is van ‘haas’, wat vroeger een specifieke betekenis had. Zo betekende haas ‘het beste stuk vlees’ en ‘zachtste spier van een dier’. Wat je ook denkt dat het betekent, de ossenhaas wordt volop besteld en gegeten. Vlees bestellen is geen vlees bestellen als je niet kiest voor een ossenhaas biefstuk. Daarom is het ook zeker aan te raden om dit stukje vlees te proberen, mocht je dit nog niet gedaan hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *